Lainaa arjen tarpeisiin

Tarvitsetko lainaa, mutta et ole varma minkälainen laina sopisi tarpeeseesi tai mistä se kannattaisi hakea?

Lainanhaku voi tuntua työläältä, sillä Suomessa on lukuisia lainaa myöntäviä yrityksiä ja rahoitusyhtiöitä.

Lainaa verkosta – helppoa ja nopeaa

Lainalla voit rahoittaa monet unelmiesi hankinnat. Lainan kilpailutus on kuitenkin tärkeää oli kyseessä sitten 100 euron pikavippi tai 1000 euron laina tai kulutusluotto. Lainapäätös kannattaa tehdä järjellä ja hyvin perustein.

Miten lainaa haetaan?

Ennen kuin teet lainahakemuksen, käy läpi oma taloudellinen tilanteesi. Jos tiedät, että selviät otettavan rahoituksen kuluista, ja käyttötarkoitus on mietitty, tee hakemus vertailun kautta.

Lainavertailun voi tehdä, vaikka sinulla olisi jo otettua rahoitusta. Voit käyttää haettavaa luottoa myös vanhojen lainojen yhdistämiseen tai nykyisten luottojen maksuun. Tee vertailu aina etukäteen, vaikka kyse olisi pienistäkin summista.

Lainavertailu auttaa sinua löytämään tarkoitukseesi sopivimmat ratkaisut, ja voit tarkastella rauhassa eri pankkien vaihtoehtoja. Lainavertailu ei ole sitova, vaan sopimus astuu voimaan kun olet allekirjoittanut sen pankin kanssa. Vaihtoehtojen hakeminen ja vertaileminen ei siis vielä velvoita ottamaan luottoa.

Olet hakukelpoinen ja todennäköisesti saat lainaa, jos täytät seuraavat edellytykset:

  • Vähintään 18 vuoden ikä
  • Vakituinen osoite Suomessa
  • Säännölliset työ- tai eläketulot

Täytä ensin perustietosi, jotta sinulle voidaan näyttää henkilökohtaisia lainatarjouksia. Vertailutyökalu pyytää ensin perustietoja taloudellisesta tilanteesta, jotta voimme varmistaa mahdollisimman usean vaihtoehdon näyttämisen. Tässä on avainasemassa esimerkiksi hakijan tulot, työpaikka, onko työsuhde määräaikainen vai vakituinen, ja haetaanko velkaa yksin vai toisen hakijan kanssa.

Kun olet täyttänyt perustiedot, näet henkilökohtaiset lainatarjouksesi listattuna jo muutamassa minuutissa. Lainantarjoaja tekee vertailun kautta saatujen tietojen perusteella luottoarvion hakijasta. Jokainen lainavertailu on henkilökohtainen, joten täytä hakemus huolellisesti. Useimmat rahoituslaitokset tarkistavat hakijan luottotiedot hakemuksen tekemisen yhteydessä.

Kun olet tehnyt hakemuksen huolellisesti, näet vaihtoehdot välittömästi listattuna. Voit tarkastella lainoja, ja mikä on todellinen vuosikorko, kuukausierä ja maksuaika. Näin voit vertailla tarjouksia ja valita parhaan lainan.

Saat lainatarjoukset myös sähköpostiisi, joten päätöstä ole pakko tehdä heti. Jos teet päätöksen heti lainavertailun jälkeen, voit saada lainaa nopeasti tilille.

Kun olet valinnut sopivan rahoitusratkaisun itsellesi, voit allekirjoittaa sopimuksen sähköisesti. Lainatarjous on sitova vasta siinä vaiheessa, kun allekirjoitat sopimuksen. Tämän jälkeen rahat siirretään tilillesi, ja sopimus astuu voimaan. Saat lainasopimuksesta vahvistuksen kirjallisena.

Jos päätät syystä tai toisesta, että valittu vaihtoehto ei ole sinulle sopiva, lainasopimuksen peruminen on mahdollista. Velaksi otettu raha on mahdollista palauttaa, jos kadut lainapäätöstä. Tämä on kuitenkin tehtävä määräajan sisällä, ja hakijalla on 14 päivää aikaa perua tehty sopimus.

Luotonantaja voi kuitenkin vaatia perumisesta korvausta, joka on yleensä koron määrä siltä ajalta kun luotto on ollut käytettävissä. Jos haluat perua tekemäsi sopimuksen, ota kahden viikon kuluessa yhteys pankin asiakaspalveluun.

lainaa

Hae lainaa siis vain tarkasti harkiten

Vastuullinen lainanhaku tarkoittaa lainan käyttötarkoitukseen ja omaan taloudelliseen tilanteeseesi sopivan lainan löytämistä.

Tässä lainavertailu on avainasemassa.

Lainavertailu auttaa löytämään käyttötarkoitukseesi sopivimmat lainat, joista voit valita edullisimman tai lähettää hakemuksen useammalle lainoittajalle ja kilpailuttaa tarjoukset.

Koska lainasopimuksesta ei tule sitovaa ennen sen allekirjoittamista, voit hakea rahoitusta vapaasti useilta lainantarjoajilta.

Hakiessasi lainaa useilta lainoittajilta, et ainoastaan lisää mahdollisuuksiasi saada rahoitusta netistä, vaan voit myös valita lainasopimuksen joka on sinulle sopivin. Lainatarjouksiin, josta et ole kiinnostunut, sinun ei tarvitse vastata.

Valitse siis vain yksi tai useampi suosikkisi ja siirry suoraan lainahakemuksen täyttämiseen.

Täytä ja lähetä lainahakemuksesi, jonka jälkeen lainantarjoaja tekee luottoluokituksen. Tämä perustuu muun muassa niihin tietoihin, joita lähetit hakemuksesi mukana.

Lainoittaja lähettää sinulle lainatarjouksen tätä luottoluokitusta käyttäen. Voit joko hyväksyä tai hylätä tämän tarjouksen.

Muista, että luottotietosi tarkistetaan automaattisesti hakemuksen käsittelyn yhteydessä, joten et voi hakea vakuudentonta lainaa ilman luottotietoja.

Et voi myöskään hakea rahoitusta muille, mutta voit toki hakea yhteishakijan kanssa, mikä usein parantaa luottoluokitustanne. Esimerkiksi silloin, kun kyseessä on lainojen yhdistäminen, voi rinnakkaishakijan avulla saada matalamman koron.

Faktoja lainaamisesta

Suomessa lainanhakijan on oltava vähintään 18 -vuotias Suomen kansalainen, tai Suomessa pysyvästi asuva oikeustoimikelpoinen henkilö.

Huomaa, että vaadittu ikä on usein korkeampi, mutta 18-19 -vuotias hakija voi jo hakea pienempiä pikalainoja. 18v-19v nuorella ei kuitenkaan usein ole suuria kiinteitä tuloja, joten lainanhaku on tehtävä erityisen tarkasti harkiten.

Kun vippaat rahaa, sinulta veloitetaan yleensä korkoa sekä muita kuluja ajalta jolla maksat lainan takaisin.

Esimerkiksi: Kun haet rahoitusta 2000 € kahden vuoden takaisinmaksuajalla ja 10 % todellisella vuosikorolla, maksat takaisin 2400 €.

Johtuen lainamarkkinoiden kiristyvästä kilpailusta, uusia ja parempia palveluja ilmestyy jatkuvasti. Tämä voi tehdä juuri sinulle parhaan lainantarjoajan löytämisestä hankalaa ja vaikeasti ymmärrettävää.

Aiemmin paras lainantarjoaja löytyi verrattain helposti vain vertaamalla todellisia vuosikorkoja, joka on yksinkertainen tapa laskea lainan todelliset kulut.

Nykyään voit kuitenkin saada myös tarjouksia lisäpalveluista kuten:

Joustoa: Monet lainantarjoajat antavat sinulle mahdollisuuden päättää kuinka paljon maksat takaisin kuukausittain.

Lyhennysvapaita kuukausia: Voit myös joissakin tapauksissa saada lyhennysvapaan kuukauden, tai jopa pidemmän ajan, jonka aikana sinun ei tarvitse maksaa takaisin lainanlyhennyksiä.

Lainaa ilman korkoa: Jos haluat lainata rahaa vain hyvin lyhyen ajan, on myös ollut mahdollista saada laina täysin ilmaiseksi – ilman korkoa, maksuja tai muita kuluja.

Tasaerälaina: Tasaerälainalla maksat aina kiinteän kuukausimaksun joka sisältää lainakulut sekä lainalyhennyksen.

Hae lainaa turvallisesti

Ennen lainanhakua on tärkeää kiinnittää huomiota tiettyihin tärkeisiin seikkoihin.

Aivan aluksi mieti miksi tarvitset lainaa? Luoton käyttö ei tulisi perustua aiempien velkojen paikkaamiseen, ellei kyseessä ole lainojen yhdistäminen.

On myös syytä miettiä onko sinulla varaa ottaa lainaa, eli pystytkö maksamaan lainan myös takaisin sopimusehtojen mukaisesti.

Voit etsiä korotonta täysin ilmaista lainaa, jota on toisinaan tarjolla ensilainan hakijoille.

Onko budjetissasi tilaa ylimääräiselle menolle, vai onko sinulla jo ennestään vaikeuksia saada kaikki laskut maksettua?

Huomioi myös milloin valitsemasi lainan maksu erääntyy. Sopiiko se yhteen esimerkiksi palkkapäiväsi kanssa?

Hae lainaa vain tarkasti harkiten, ei hetken mielijohteesta
Riippumatta siitä valitsitko pikalainan tai perinteisen pankkilainan on maksukyvyttömyydellä aina vakavat seuraukset. Maksamattomat laskut voivat johtaa lainakierteeseen ja luottotietojen menetykseen, jota haluamme totta kai välttää viimeiseen asti.

Harva lainantarjoaja lainaa työttömälle, sillä työttömien maksukyky on epävarmempi kuin palkansaajien.

Muista, että mikäli olet kanssahakijana tai takaajana toiselle henkilölle, olette käytännössä yhteisvastuussa lainan takaisinmaksusta.

Sopivaa lainaa jokaiselle

Verkosta on helppo löytää sopivaa lainaa jokaiselle, käyttötarkoituksesta riippumatta. Lainanottoon tulee kuitenkin suhtautua vakavasti.

Taloudelliset päätökset tulee tehdä vain tarkan harkinnan jälkeen, eikä lainan ottaminen ole poikkeus. Rahan lainaaminen tulisi tehdä aina tarkasti harkiten.

Paljonko saan lainaa?

Takuurahoituksen avulla voit hakea lainaa 60 000 € asti. Tällainen summa voi tulla kyseeseen esimerkiksi, kun haetaan yhdistelylainaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki voisivat hakea onnistuneesti näin suuria summia.

Lainoittaja arvioi maksukykyäsi, jonka pohjalta luottopäätös tehdään.

Mikäli sinulla on esimerkiksi jo paljon velkaa suhteessa tuloihisi. Ei uutta lainaa välttämättä myönnetä. Tämä tarkoittaa, että luottokelpoisuutesi on heikko.

Lainamarkkinat ovat hyvin kilpailtuja, joka luonnollisesti painaa lainakuluja alaspäin. Tämä tarkoittaa, että lainakulut, kuten korot, voivat vaihdella huomattavasti eri lainantarjoajien välillä.

Parhaimmat tarjoukset löytyvät vain tutustumalla mahdollisimman moniin lainantarjoajiin ja tässä tutkimusvaiheessa kannattaa ehdottomasti käyttää lainavertailupalvelua.

Sopiva laina on helppo löytää Takuurahoituksen avulla, sillä ilmoittamme kaikki tärkeät lainatiedot helposti ymmärrettävässä muodossa.

Voidaksesi tehdä valveutuneen päätöksen, on sinun myös ymmärrettävä miten nämä tiedot muodostuvat.

Korolla on toki tärkeä merkitys lainakulujen kertymisessä, mutta myös monia muita tekijöitä lasketaan lopullisen lainasumman muodostumiseen.

Takuusäätiö